četvrtak, 15. travnja 2010.

Godišnjica smrti Sluge Božjeg Petra BarbarićaU prepunoj sjemenišnoj crkvi svetog Alojzija u Travniku misnim je slavljem obilježena godišnjica prelaska Sluge Božjeg Petra Barbarića u vječni život.Svetu misu uz rektora sjemeništa prečasnog Marijana Pejića vodio je prof.dr. Božidar Nagy,isusovac i Postulator kauze za proglašenje blaženih i svetih u postupku Sluge Božjeg Petra Barbarića čiji je grob baš u ovoj crkvi. Na Veliki četvrtak 15. travnja 1897.godine u 23 godini života od tuberkuloze pluća preminuo je sjemeništarac Petar Barbarić, već za života na glasu svetosti. Tako će o njmu pisati već tri godine nakon njegove smrti o.Antun Puntigam D.I. koji je bio tri godine duhovnik Sluge Božjega Petra Barbarića. Upravo ta knjiga oca Puntigama bila je osnova za kasnije postupke Crkve. Proces je dovršen 1943.godine i sva dokumentacija je poslana u Rim. Zbog ratnih prilika, a i zbog nestanka tijela Sluge Božjega kojeg su sakrile komunističke vlasti sa ciljem da se prekine njegovo štovanje. Tek će 1998. godine biti pronađen kovčeg sa tijelom Petra Barbarića. Radostan događaj zbog pronalaska tijela Sluge Božjega Petra Barbarića aktualizirao je u domovinskoj Crkvi njegov proces za proglašenjem blaženim i shvaćen je kao ozbiljan poticaj Božje providnosti da treba nastaviti s procesom za njegovu beatifikaciju- kazao je o. Božidar Nagy. Postupak je obnovljen i sada se intezivno privodi svome završetku kako u Sarajevu, tako i u Rimu.

Prestavljen je i pretisak prve knjige koju je napisao o.Antun Putigam, a u kojoj je predgovor napisao o. Božidar Nagy.

Današnjoj svetoj misi nazočio je i gospodin Stanko Barbarić rođak Sluge Božjeg Petra Barbarića koji je u njihovom rodnom mjestu Klobuk u Hercegovini uredio obiteljski dom u kojem je Petar rođen , kao i malu kapelicu uz koju su biste Sluge Božjeg Petra i njegova rođaka fra Marka Barbarića kojeg su sa još 65 fratara ove Provincije ubili partizani pri kraju Drugog svjetskog rata.

O.Nagy je pozvao vjernike štovatelje Petra Barbarića da se intezivno mole za proglašenje blaženih ovog Sluge Božjeg, kako bi veseli i radosni dočekali dan njegovog uzdizanja na oltar Svete Crkve.

Nema komentara: