ponedjeljak, 29. lipnja 2015.

Tradicionalni cvitnjak i likovna izložba


Organizator, i ove godine, bila je Udruga „Baština“, na čelu s vrijednim i poduzetnim Marinkom Slipcem, u prije nekoliko godina obnovljenoj zgradi prve pučke škole u novotravničkom kraju, izgrađene prije više od stotinu godina, ovim povodom priređena je likovna izložba uglednog akademskog slikara, fra Petra Perice Vidića. O bogatom likovnom opusu uglednog franjevačkog intelektualca i umjetnika vrlo lijepo i nadahnuto govorila je akademska dizajnerica Janja Stijepić, a izložbu je otvorio domaćin Marinko Slipac. Lijepom kulturnom ugođaju doprinos su dale i mlade novotravničke glazbenice, Monika Jukić i Ivona Šiško.
Ugledni likovni umjetnik fra Petar Pewrica Vidić, uz teologiju i filozofiju u Beču je završio i likovnu akademiju, dugogodišnji je predavač likovne umjetnosti i povijesti umjetnosti u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom. Fra Petar je dugogodišnji predsjednik Matice hrvatske u Sarajevu, od 1995. je član Akademije nauka i umjetnosti BiH, a imao je više od 90 samostalni likovnih izložaba u zemlji i inozemstvu.
U sklopu obilježavanja predblagdanskih svečanosti u zgradi Udruge „Baština“ organizirana je i noć muzeja pa su posjetitelji do ranih jutarnji blagdanskih sati mogli razgledati arheološko-povijesni odjel, etnografski i galerijske postavke umjetničkih djela.
Na prostoru ispred novoizgrađene ljetne pozornice, pred više stotina građana Novog Travnika, Travnika i Viteza upaljen je i najveći cvitnjak u Lašvanskoj dolini na odobravanje, radost i veselje svih prisutnih.
Gosti na otvaranju izložbe i naš župnik don Jure Gavranić

Cvitnjak ili svitnjak